Kde hľadať najlepšiu pizzu? Šéfkuchár tvrdí, že na Slovensku
Talentovaný slovenský šéfkuchár Peter Varga najlepšiu pizzu vo svojom živote ochutnal v Bratislave. Čím bola taká výnimočná?
Snáď neexistuje kút sveta, ktorý by ešte nezakúsil pizzu. Toto úžasne prispôsobivé jedlo si zamilovali takmer všetky národy. Tenká placka z kysnutého cesta totiž znesie akýkoľvek súbor ingrediencií, presne podľa chuti konkrétneho labužníka.
No nech je to v Nórsku, Číne alebo Kolumbii, všetkým je jasné, že pôvod pizze treba hľadať v jedinej krajine – Taliansku. Dôkazy o pečení ploských tenkých bochníkov kysnutého cesta na horúcom kameni pochádzajú ešte z čias Etruskov. História pizze pod týmto názvom je dokumentovaná zhruba od roku 1000 v dialekte z okolia Neapolu.
Dozviete sa:
- Aké sú najobľúbenejšie druhy pizze?
- Vďaka čomu môže byť aj pizza zo Slovenska špeciálna a výnimočne chutná?
- Ako pripraviť tú najlepšiu pizzu na svete?
- Peter tiež prezradí skvelú novinku, čítajte!
Kde hľadať tú najlepšiu?
Kolískou tohto slaného koláča je síce Taliansko, no názory v otázke, ktorá pizza je najlepšia na svete, sa rozchádzajú. Každému chutí niečo iné. Slovenský šéfkuchár Peter Varga v tom má jasno. „Mám rád čerstvú, voňavú pizzu s tenkým cestom v strede a hrubšími okrajmi,“ prezradil.
„Čo sa týka druhov pizze, v Taliansku je najobľúbenejšia Margherita, v USA Pepperoni a na Slovensku asi šunková s kukuricou. Asi sa dá predpokladať, že tá pravá talianska je tá najlepšia, ale priznám sa so svojou skúsenosťou na Slovensku - môžem potvrdiť, že tá naša vie byť niekedy ďaleko lepšia než v samotnom Taliansku,“ povedal Peter Varga, ktorý žil viac ako 15 rokov v Írsku, kde pracoval ako šéfkuchár prestížneho hotela The Gibson. Varil pre Beyoncé, Justina Biebera, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Eda Sheerana, Coldplay alebo R.E.M., svoje kulinárske umenie predvádzal aj v írskej televíznej šou.
Čím je tá slovenská pizza špeciálna?
Možno hádate bryndzu či klobásku. Tajomstvo je však ukryté priamo v ceste. „Najlepšia pizza, akú som kedy ochutnal, bola z Bratislavy. Bol som veľmi prekvapený štruktúrou, kvalitou a chuťou kváskovej pizze,“ priznáva talentovaný šéfkuchár.
Okrem prekvapivého výsledku nahradenia droždia kváskom porozprával aj vlastnostiach, ktoré by mala mať naozaj dobrá pizza. „V prvom rade je dôležitá vizuálna stránka – pizza musí dobre vyzerať, musíte ju chcieť zjesť. Samozrejme, veľmi dôležitý je stupeň prepečenia – nemôže byť spálená, ale ani surová, to všetko záleží na dobrom pizzerovi. A v neposlednom rade nemôžeme zabudnúť na použitie kvalitných surovín do základu pizze a tým je paradajkový základ zo sladkých paradajok z juhu Talianska a kvalitnej talianskej mozzarelly,“ povedal kuchár celebrít.
Nie je pizza ako pizza
Keď si vyhľadáte recepty na pizzu, zvyčajne sa do cesta pridáva len pár surovín. Nič zložité a predsa to nie je celkom jednoduché. K zaujímavostiam pizze totiž patrí aj fakt, že skutoční pizzamajstri ovládajú množstvo trikov, ako receptúry vylepšiť a dať im navyše vlastný rukopis.
„Základom každej dobrej pizze je kvalitná pec a cesto z kvalitnej múky. Dôležitý je správny pomer ingrediencií, postupnosť ich pridávania v procese miesenia, ale aj samotný čas miesenia,“ hovorí šéfkuchár, ktorý odporúča nechať cesto odležať 24 hodín. „Potom sa s ním lepšie pracuje a okraje krásne vyjdú hore,“ dodáva Peter Varga, ktorý svoju lásku k talianskej kuchyni nezaprie.
Práve reštauráciu v tomto štýle si vybral pre svoj návrat na Slovensko po 15 rokoch strávených v Írsku. „Priznám sa, že ponúk som mal veľmi veľa, absolvoval som množstvo stretnutí, kde som sa zoznamoval s jednotlivými majiteľmi reštaurácií a ochutnal som veľa jedál v množstvách reštaurácií.“
Svoje skúsenosti, technologické postupy, recepty a gastronomické zážitky posunie novým bratislavským kolegom a hosťom. „Veľmi sa teším na svoj návrat na Slovensko, na priateľov a svoju rodinu. Po profesionálnej stránke chcem odovzdať všetky svoje skúsenosti a vedomosti a vybudovať jednu z najlepších reštaurácií, kde sa hostia budú cítiť dobre a radi sa k nám vrátia aj s celou rodinou aj priateľmi,“ doplnil.
Viac o tom, v ktorej reštaurácii a odkedy bude hviezdny šéfkuchár variť, vám prinesieme v samostatnom interview už o pár týždňov. Sledujte náš blog!
Petrovi ďakujeme a želáme mu šťastný návrat na Slovensko!
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., All rights reserved
Foto: Keith Owens, archív P. V.
Akú pizzu máte najradšej? Napíšte nám do komentára.
Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi.